lördag 29 maj 2010

Oh what a night!

Det ringer i öronen och mittbenan som formades av allsången från publiken på Klara Hall under fredagskvällen ligger som ett delat hav på huvudet. Inte mycket att säga utom att denna irländska afton blev oerhört lyckad för alla parter. Vi hade skitkul och ihop med Irish Dance Project blev det precis en sån stämning vi bäddat för. Men utan Enköpings-publiken går det ju inte. Tur då att de levererar som vanligt när vi kommer på besök.

Vi blandade klassiker med nyskrivet och de 8 (med extranummer) dansnummer som Tove och Carina bjöd på var oerhört uppskattade. Det smattrades och applåderades om vartannat.

Clazze på Klara Hall såg också nöjd ut med sitt evenemang och han slet som vanligt för att göra alla nöjda, och det kan nog sägas mer än en gång att alla gick hem nöjda i natten.

För oss blev resan på ett regnigt E18 mot Stockholm rätt lätt. Dock var vi ganska trötta.
Det kostar att ligga på topp, men Klara Hall får oss att känna oss just detta. På topp. Och det är vi mycket tacksamma för!

Förhoppningsvis ses vi även på Hamnfestivalen i Enköping. 1-3 juli.

Stora kramar,

Pure Malt

torsdag 27 maj 2010

Klara Hall - here we come!

Ja, så är det då dan före dan. Dan före Klara Hall. Vi ser fram emot fredagskvällen såklart och Stefan har varit så taggad denna vecka att han i sin iver nästan kört rakt fram mot Enköping istället för att svänga av mot Jakobsberg, där han håller till.... Men han liksom vi andra håller ut till imorrn och hoppas att det blir en kväll att minnas. Det blir det ganska säkert. Vi kan avslöja att nytt material dyker upp i repertoaren. Och att Irish Dance Project dyker upp det vet ni ju redan.

Biljetter: www.klarahall.net

Väl mött!

/Pure Malt

söndag 23 maj 2010

Låtarna på Cask Strength

The Corbies hade alltid som tradition på sina skivor att skriva och berätta lite om låtarna på sina skivor. Vi har valt att inte göra det i skivkonvolutet utan gör det här på bloggen istället. Håll till godo:

1: Follow Me Up To Carlow/Morrisson´s Jig:

Det här var den enda låt som vi på förhand visste vart på skivan den skulle hamna. Sen många år är den vår öppningslåt på spelningarna och dels är den så svängig som en stark öppningslåt ska vara. Morrisson´s Jig hamnade direkt efter för att visa vilka makalösa instrumentalister vi förfogar över.

2: The Irish Rover:

Det här var utan tvekan en av de största utmaningarna på skivan. Det finns lika många versioner av den som det finns pubar på Irland. Vi tycker dock att vi verkligen lyckades sätta vår egen prägel på den.

3: Foggy Dew

En sång om Påskupproret på Irland 1916. Kanonerna dånar, hjältar skapas och över allt detta sveper dimman in över Dublin.

4: Botany Bay/ Boc Liath Nan Gobhar:

Botany Bay är en låt som åkt in och ut ur repertoaren de senaste åren. Efter att under en middag innan en spelning på Klara Hall bestämt att låten ska arras om för att få vara kvar, kom det här förslaget. Låtens nya arr, med en säckpipeinstrumental efter, garanterar att Botany Bay kommer leva i repertoaren länge.

5: Claymore High:

Här skrivs historia. För första gången finns en egenskriven låt med på en av våra skivor. André hade länge gått och klurat på hur han skulle kunna få ihop en låt som hette just Claymore High. Efter en spelning på Dubliner i Köpenhamn satt vi i den otroligt skitiga bandlägenheten och njöt av det bästa Danmark kan erbjuda (Tuborg, Carlsberg och ost). André plockade fram gitarren och spelade upp den låt han lyckats skriva. Att den är bra som fan bevisas av dess plats här på skivan.

6: Hills Of Donegal:

Även dåliga spelningar kan föra något gott med sig. Efter att ha tillbringat en kväll i Köping och blivit indansade i 58 ggr, satt vi på efterfest med personalen på krogen. Vi hörde denna låt i högtalarna och bestämde oss för att ta upp den. Låten handlar om fördelen av att flytta Las Vegas till bergen i Donegal och öppna kasinon och bordeller där. Efterfesten minns vi i övrigt väldigt lite av, men det sägs att den var kanon.

7: Willie MacIntosh:

Nej, det är inte historien om världens första datortillverkare, utan en historia om plundringen och skövlingen av borgen i staden Auchindoon 1592. En medlem i Clan MacIntosh, Willie, varnas för att bistå vid skövlingen. Han svarar kort att döden är ett billigt pris att betala. Låten är en typisk medeltidsballad och fanns från början med på ett av Dans soloprojekt vid namn "Musica Pax Est", dvs "Musik skapar fred".

8: Morning Nightcap/Toss The Feathers/Dram No.3:

Vi kände tidigt att vi behövde ett instrumentalset på skivan. Robin fick i uppdrag att leta fram lämpliga låtar att passa ihop med Toss The Feathers, som vi redan bestämt skulle vara med. Han kom fram med detta förslag och på den vägen är det...

9: Power Of The Gin:

Ännu en egenskriven låt, där inspirationen till texten kommer från bland annat Bellmans "Ack du min moder". I bakfylleångesten lovar en man bot och bättring, men efter en dusch och en sup så är han ute på banan igen. Låten är skriven av den svenska motsvarigheten till Lennon/McCartney, dvs Hübinette/Gjörling.

10: Paddy´s Green Shamrock Shore:

Att vi skulle spela in en ballad trodde vi nog inte själva för 4 år sedan. Men det var innan Robin spelade in den här och spelade upp för oss. Då var det inget snack om saken. Låten skulle med, punkt slut.

11: Money Money:

Vänta lite nu här. Pure Malt spelar in en Abba-låt? Hur fan kom ni på den idéen undrar ni. Jo ser ni, Dan blev runt 1995 ombedd att arrangera en Abba-låt på skotskt vis för ett tv-program som skulle innehålla diverse tolkningar av Abbas låtskatt. Programmet sändes aldrig, men vi tyckte att arrangemanget på låten var alldeles för kul och bra för att inte ha med den på skivan. André fick dock sjunga om den ett par gånger då Universal Music inte tillät oss att ändra texten så att den bättre passade en manlig sångare.

fredag 21 maj 2010

Pure Malt informerar...

att om ni tycker att det är plötsligt för varmt ute och svettigt så är det dags att gilla läget.
Eller så kan ni ju testa det vi gjort ett par gånger: uppträda i 30-gradig värme med solen i ögonen och kiltar på. Det är förmodligen enda gångerna man önskat att kilten var en bastkjol... Fast den imagen hade kanske inte varit lika snygg. Dock praktisk. I irländska tältet i sommar på Enköpings Hamnfestival, dit vi ska 1-3 juli, skulle de nog bli smått förvånade om vi bytt stil helt plötsligt.

Njut på!

/Pure Malt

söndag 16 maj 2010

Next stop - Enköping!

Jajamensan, vi tackar The Dubliner för en bra helg och åker vidare mot giget i Enköping den 28 maj. Närmare bestämt på vårt favoritställe Klara Hall. Och varför denna favorisering då? Jo, vi har ju såklart fler ställen vi gillar att komma till men på Klara Hall blir man alltid varmt välkomnad av Clazze med familj (och personal) som vet hur man skapar en bra och skön miljö inför konsert.
Clazze har en längre tid ordnat med konserter, allehanda föreställningar, julbord, release-fester, konferensmiddagar och företagsträffar, afterwork etc. etc. Han har skapat ett ställe dit många väljer att förlägga sina aktiviteter och vi har sån tur som redan har fått uppträda där ett flertal gånger. Och sist vi var där var i september, vilket var förmodligen förra årets bästa gig.

Nu är det alltså dax igen, vi har väntat ett tag för att kunna komma med ny platta i bagaget och energi nog att riva taket. (igen...) Dans är med på repertoaren också så köp en biljett och dyk upp på Klara Hall i Enköping fredagen den 28 maj! Gå in på www.klarahall.net för mer info.

/Pure Malt

fredag 14 maj 2010

Från torsdag 13 maj, the Dubliner

http://www.youtube.com/watch?v=-DOcvpl-3nw

En härligt rivig acoustic version av Botany Bay / Boc liath nan gobhar. Den är ju för övrigt med på vår nya skiva.

Ikväll och imorrn lördag kväll är det full sväng på The Dubliners igen. Vi ses där!

/Pure Malt

torsdag 13 maj 2010

I afton dans!?

Javisst. Ikväll börjar tredagarsgigandet på The Dubliners på Hötorget. Torsdagen blir som vanligt kvartett men fredag och lördag ringer vi in kavalleriet och beställer låtarna på högvarv. Kiltarna är på fredag och lördag, MEN, tro inte att det blir lugnt ikväll för det. Många lär använda klämdagen imorrn för att sova så det är öppet för irländskt partaj. Precis som alltid när Pure Malt äntrar scenen.

Väl mött ikväll och resten av helgen!

Pure Malt

tisdag 11 maj 2010

countdown to Dubliners...2 days.

Pure Malt på The Dub.

Ja, som bekant är det dax igen för oss att inta The Dubliner i helgen som kommer. Närmare bestämt tors 13e maj - lör 15e maj, så ni vet vad vi talar om. Vi hoppas kunna hitta mixerbord och saker och ting i bättre ordning än senast, då Stamp hade lirat på Paddys Day. Scenen och utrustningen såg då ut som en efterfest...

By the way, så har vi såklart vår nya skiva med oss och som vanligt är adressen Holländarg.1, Hötorget i Stockholm.

/Pure Malt

fredag 7 maj 2010

Turning Kungsängen irish.

Javisst, i morgon (lördag 8 maj) spelar vi på Golden Cave i Kungsängen. En speciell spelning eftersom den sker på Stefans gamla hemmaplan. Vi har spelat där en gång tidigare och om det blir hälften så mycket sväng imorgon som det var förra gången så kommer kvällen bli alldeles kanon.

Ses där? Tänkte väl det.

/Pure Malt

måndag 3 maj 2010

Pure Malt presenterar - Cask Strength!

Snygg va? Den låter bra också. 11 spår fulla av skotskt & irländskt sväng med oss i Pure Malt. Maila oss på pure.malt@spray.se om du är intresserad av att införskaffa ett eget ex.

/Pure Malt

söndag 2 maj 2010

SKIVA!!

Efter många turer, och faktiskt en hel del strul, är vår andra skiva nu klar. Som vi sagt tidigare heter den Cask Strength och innehåller 11 spår, inklusive två egenskrivna låtar. I en blogg längre fram kommer vi berätta lite om låtarna och varför dom är med på skivan.

Nu ska vi dessutom ta tag i repandet, något som fått ligga lite på is under färdigställandet av skivan. Men, vi spelar på Klara Hall den 28 maj, och vi har hittills aldrig åkt dit utan att ha minst en ny låt i bagaget och vi tänker inte göra något undantag den här gången.

/Pure Malt